19 Mart 2014 Çarşamba

Fıskiyeler Güzeldir

Tam da bahar gelmişken bir düşünün; ılık ılık rüzgar esiyor şehre karşı bir fıskiyeler güzeldir.
tane fıskiyeli bir havuz yapılmış kentin meydanına ya da kampüsünüze ya da bir alışveriş merkezine... Rüzgar esiyor fıskiyeden sular da hafif hafif yüzünüze çarpıyor. Bir de çayınız varsa keyfinize değecek yok. Boşuna demedik

E tabi bir de bunun arka planı var. Yani yapım aşaması. Kocaman uzman bir ekip elektrikçisinden tutun da otomasyon yazılımcısına teknik ekibine. En başa gidersek fıskiye malzemelerinin imalatı var. Nehrin 30 dönümlük alanına kurulu 150 metre yüksekliğindeki Dubai Fıskiyesinde kullanılan nozulların ve kollektörlerin sayısı misal... 22000 galon su, 6600 tane ışıklandırma ve 25 farklı renkte projektör... Bu fıskiyeciğin maliyetiyse 218.000.000 $ yazıyla iki yüz on sekiz milyon dolar. Ama ne olursa olsun bu fıskiyeyi yapanların aklına sağlık. Hem Dubai'ye hem de dünyaya dehşet büyük bir kazanım.

İlk müzikli danslı fıskiye sistemleri milattan öncesine dayanıyor. 1. YY'de de örnekleri mevcut ama kitapta. Şöyleymiş ilk zamanların fıskiyeleri; doğanın seslerini kullanmışlar müzikli fıskiyelerde. Misal bir boru flüt sesi çıkarak şekilde tasarlanmış, başka bir şey trompet, kuşlar da suya gelince alın size müzikli fıskiye sistemi. Ama bu Yunan mimarın kitabındaki fıskiyeler yapılmış mı yapılmamış mı bilinmiyor. Bu bilgiler kullanılarak 1500lü yıllarda İtalya'da Villa d'Este bahçelerinde fıskiyeli sistemler kurulmuş. O zamandan bu zamana kalmış hatta o fıskiyeler restore edilip ziyaretçilere sunulmuş. Aşağıda da hem Dubai'deki fıskiyelerden hem de bu Rönesans fıskiyesinden görseller mevcut. Keyifli günler olsun.

The Dubai Fountain - Burç Halife Fıskiye Sistemi








Villa d'Este Bahçeleri Fıskiyesi



3 yorum:

  1. Güzel fıskiyelermiş. Param olsun bizim evin bahçesine kocaman bi fıskiyecik de ben yaptıracam. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazı olmuş, görsellere de bayıldım. Fıskiyeyi ben de çok seviyorum gerçekten.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederiz yorumlarınız için; blogumuzu takip etmeye devam edin.

    YanıtlaSil